Misionári Hudson Taylor a William Burns si v meste Swatow prenajali podkrovnú izbu nad obchodom s vonnými kadidlami. Bola to veľká izba a dlhá ako obchod. Do izby sa vchádzalo po rebríku pristavenom za pultom. Otvor nemal príklop. Kedykoľvek bol niekto zo zákazníkov zvedavý, čo robia cudzí ´diabli´, jednoducho sa vyšplhal po rebríku a nazrel do izby.

Hudson sa trocha naučil miestne nárečie a onedlho už kázal na uliciach. Spolu s Williamom založili aj malú kliniku, ktorá sa čoskoro hemžila ľuďmi. Hudson pomáhal ako najlepšie vedel, ale väčšinu liekov, chirurgických nástrojov a kníh nechal v Šanghaji. Rozhodli sa teda, že Hudson podnikne cestu späť do Šanghaja a prinesie všetky veci, aby klinika mohla lepšie fungovať.

Mohol si ušetriť cestu, keby mu niekto zo Šanghaja oznámil, že požiar v sklade Londýnskej misijnej spoločnosti zničil všetok jeho zdravotnícky materiál. Nikto mu to však neoznámil a tak Hudson po príchode do Šanghaja zažil obrovský šok. Hoci bol rozladený tým, čo sa stalo s jeho vecami, rozhodol sa, že po osemsto míľovej ceste sa nevráti späť s prázdnymi rukami. Vydal sa do Ning-po za doktorom Parkerom s prosbou, či nemá nejaké veci nazvyš.


Zdieľať: