Jeden rybár ulovil vždy veľké množstvo rýb. Háčik bol v tom, že vždy chytal sám. Vo vzdialenom meste žil starší muž, ktorý sa chcel naučiť chytať ryby. Prehováral rybára, aby ho do tohto umenia zasvätil. Rybár dlho odmietal, ale nakoniec ho mužova neodbytnosť zdolala.

Keď prišli k jazeru, starého muža prekvapilo, že rybár mal len plechovú škatuľu a sieť. Na motorovom člne sa doplavili na odľahlý koniec jazera. Rybár nechal bežať motor, otvoril plechovú škatuľu a vybral niekoľko šúľkov dynamitu. Zapálil ich, hodil cez palubu a rýchlo odplával s člnom preč. Po výbuchu sa vrátil a sieťou pozberal omráčené ryby.

To staršiemu pánovi stačilo. Vytiahol z vrecka odznak strážcu prírodného parku a ukázal ho rybárovi. Rybár sa na chvíľku zarazil. Ale potom vytiahol ďalší dynamit, zapálil ho a vrazil strážcovi do ruky so slovami: „Tak čo, budete chytať ryby alebo tu budete len tak sedieť?“

Podobne je to s vierou. Počul som, ako ľudia hovoria, že by chceli mať vieru ako niekto druhý. Často však majú presne toľko viery, koľko jej chcú mať.


Zdieľať: