Herec Troy Kotsur sa zapísal do histórie filmového priemyslu tým, že sa stal prvým nepočujúcim hercom-mužom, ktorý získal Oscara. Bol tým taký dojatý, že na pódiu mal slzy v očiach. Mnohí z publika vstali a mávaním rúk mu venovali tichý potlesk.

Zlatú sošku Oscara venoval v prvom rade svojmu otcovi, ktorý s ním chodil do kina a všetko mu prekladal do posunkovej reči. Po vážnej autonehode však otec ochrnul a stratil schopnosť dorozumieť sa so synom. „Aj tak ma všetko naučil on,“ povedal Troy.

Troy Kotsur získal Oscara za postavu Franka Rossiho vo filme CODA. Hlavným hrdinom je nepočujúci rybár s veľkým srdcom a zmyslom pre humor. „Nepáči sa mi, že nepočujúcich vykresľujú vo filmoch ako obete. V tomto filme je nepočujúci rybár drsný chlapík, ktorý bojuje rovnako ako ktokoľvek iný. Jediné, čo je iné, je spôsob komunikácie.“

Prvou nepočujúcou herečkou, ktorá získala Oscara, bola Marlee Matlinová za výkon vo filme „Bohom zabudnuté deti“. Práve ona inšpirovala Kotsura k tomu, aby sa napriek hendikepu stal hercom.


Zdieľať: