V roku 2018 prijala japonská vláda zákon, ktorý zníži hranicu dospelosti z 20 na 18 rokov. Do platnosti vstúpil v roku 2022. Zatiaľ čo mladí ľudia sa budú môcť od 18 rokov ženiť a vydávať bez súhlasu rodičov, s pitím alkoholu budú musieť počkať do 20 rokov, ako doteraz. Ide o prvú zmenu hranice dospelosti od jej zavedenia v Japonsku v roku 1876.

Najväčšia zmena sa týkala vstupu do manželstva. Mladí muži sa zatiaľ môžu oženiť v 18 rokoch a dievčatá v 16 rokoch, ak s tým súhlasia ich rodičia; inak musia počkať do 20 rokov.

Podľa nového zákona sa vek, od ktorého sa dievčatá môžu vydať, zvýšil na 18 rokov. To znamená, že všetky 18-ročné dievčatá sa budú môcť vydať bez súhlasu rodičov.

Takisto budú môcť sami požiadať o kreditné karty alebo si vziať pôžičku. Stále však nebudú môcť piť alkohol, fajčiť, hrať hazardné hry ani adoptovať deti, kým nedovŕšia 20 rokov.

Byť dospelým je super! Je to nádherná nezávislosť – robiť si, čo ja chcem. Zároveň je to aj obrovská zodpovednosť za to, čo robím a ako sa rozhodujem.

Apoštol Pavol nás vyzýva, aby sme sa aj v duchovnom živote snažili dosiahnuť dospelosť. Podľa čoho sa to dá merať? „Mierou dospelosti je plnosť Krista“. Si taký dospelý, do akej miery dovolíš, aby Kristus skrze vieru prebýval v tvojom srdci.


Zdieľať: