Corrie a Betsie Boom pri zadnej stene obrovskej ubytovne začnú nesmelo čítať Bibliu. Vždy prečítajú niekoľko veršov v holandčine a preložia ich do nemčiny. Potom počujú, ako si ženy opakujú ich slová vo francúzštine, ruštine, poľštine a češtine. Dozorcovia sú v koncentračnom tábore Ravensbrück všadeprítomní a sestry majú strach, že ich odhalia. Noc čo noc predčítavajú ženám z Biblie, ale nič sa nedeje – až sa im zdá, akoby nad nimi Boh natiahol nadprirodzenú ochrannú sieť.

Jedného dňa si Betsie z ničoho nič uvedomí, z čoho je oná pomyselná sieť vyrobená – z bĺch! Keďže dozorcovia sa báli, že chytia blchy, zďaleka sa ich ubytovni vyhýbali. Betsie o svojom objave povedala sestre a svojím úsmevom vyjadrovala: „Ja som to vedela.“ To je dôvod, prečo máme ďakovať aj za blchy!“

Ďakovať, keď sa nám darí, je ľahké. Ale ďakovať, keď sa nič nedarí a bolí to… to je niečo úplne iné! Mne pomáha uvedomiť si, že nepoznám všetky okolnosti. Sú súvislosti, ktoré v danej chvíli nevidím, takže mi pomáha jedine dôverovať. Dôverovať Bohu, že všetko má pod kontrolou, že nerobí chyby a dobre nás vedie.


Zdieľať: