Uznávaný český neurológ a bývalý pedagóg neurológie na Yaleskej univerzite MUDr. Martin Jan Stránský je expert na to, ako moderné technológie vplývajú na ľudský mozog. Obzvlášť toxické sú najmä pre deti. „Ak rodič chce, aby jeho dieťa bolo hlúpe, malo úzkosti alebo depresie, nech mu dá do rúk mobil… Vedci upozorňujú, že digitálne technológie sú doslova toxické pre ľudský mozog. Na základe toho hlúpneme, rozpadávajú sa medziľudské vzťahy, rastie úzkosť, depresie aj samovraždy. Pocit šťastia klesá. Jednoducho povedané, je to cesta do pekla,“ povedal.

„Dostali sme sa do deformovaného stavu, kde je pre niekoho nemysliteľné nemať mobilný telefón.“ Namiesto ľudí rozmýšľajú ich mobily. Časti mozgu, ktoré boli určené na vykonávanie istých úloh, jednoducho prestávajú fungovať.

Sociálne siete vplývajú na detský mozog rovnako ako heroín a zmeniť to podľa neho musia najmä rodičia. „Žiadne dieťa do 2 rokov by nemalo mať pred sebou akúkoľvek obrazovku. Od 2 do 5 rokov by ju malo mať iba hodinu denne s dozorom a od 5 do 15 rokov dve hodiny denne s dozorom,“ odkazuje všetkým rodičom. „Rodičia zanedbávajú svoju rodičovskú povinnosť, ktorá je len jedna – venovať sa deťom a vychovávať ich,“ povedal na záver.


Zdieľať: