George Washington bol prvý prezident Spojených štátov. Jeho portrét nájdeme na každej dolárovej bankovke. Preslávil sa však aj ako spisovateľ a vynálezca. Jeden z jeho najznámejších projektov sa nachádza v severnej Virgínii na rieke Potomac. Najdivokejším miestom jej dlhého toku je úsek pri veľkých vodopádoch v oblasti virgínskeho národného parku. Široký a pomalý tok sa tu mení na neskrotný dravý prúd, ktorý padá do horského jazera.

V 18. storočí sa táto rieka používala na prepravu tovaru. Neraz sa však stalo, že celý náklad zmizol v chladných vodách rieky.

Vtedy George vymyslel kanál. Navrhol prekopať vodnú priekopu od jedného ramena rieky k druhému tesne pred kaskádami, čím vytvoril pokojný vodný tok, po ktorom všetok náklad bezpečne doplával do cieľa. Časom nahradila tento kanál železničná doprava. Jeho pozostatky dodnes svedčia o prezieravosti a bystrom duchu staviteľa.

Aj v našom živote sú úseky, ktoré sa podobajú divokým vodopádom. Môžeme sa vrhnúť do vôd a snažiť sa zo všetkých síl prekonať divoký prúd alebo môžeme zložiť svoju nádej v Bohu a prosiť ho, aby nás ako ten najlepší lodivod previedol cez všetky úskalia.


Zdieľať: