Keď mal Michal Škombár jeden rok, diagnostikovali mu spinálnu svalovú atrofiu. Zdvíhal sa inak ako zdravé deti, čo signalizovalo, že má nejaký zdravotný problém. Nedokáže hýbať rukami, nohami a aj komunikácia je preňho veľmi náročná. Jeho hovorkyňou je mama, ktorá je s ním 24 hodín denne. „Užívame si, keď je dobre. Plačeme, keď je zle,“ priznala odvážna mama.

Michal dokáže používať iba tvárové svaly a dva prsty na ruke. Knihy píše pomocou brady, počítačovej myši a obrazovky, na ktorej má klávesnicu. Jeho prvé dielo s názvom Druhá šanca malo takmer 500 strán.

Dlhé roky si kládol otázku: Prečo práve ja? Nakoniec sa rozhodol vyťažiť zo života maximum. Prvé dve knihy tvoria sériu a sú o mladom mužovi s rovnakou diagnózou, akú má Michal. Napísal už šesť kníh.

Keby jedného dňa vyzdravel, bol by šťastný, ale nie je to jeho priorita. Dôležité preňho je byť lepším človekom, než bol včera. „Nikdy sa nevzdávajte bez boja. Niekedy prídu ťažké chvíle, ale vždy vás posunú ďalej. A nezostaňte len pri snoch. Naberte odvahu a začnite si ich aj plniť,“ radí odvážny Michal.


Zdieľať: