Josef Mengele delil väzňov na tých, ktorí boli vhodní na prácu a experimenty, a tých, ktorých okamžite poslal do plynovej komory. Tam skončili starší ľudia, malé deti a tehotné ženy. Všetky jeho experimenty mali rovnaký cieľ: vynájsť metódu, ako geneticky vytvoriť čistokrvných árijcov.

Gisella Perlová sa stala jednou z piatich lekárov, ktorým prikázal zriadiť v tábore nemocnicu. Bola zodpovedná nielen za gynekológiu, ale musela liečiť všetky spoluväzenkyne, ktoré kruto týrali. Riskujúc svoj život pomáhala väzňom prekonávať závažné choroby. Keď prikázali odobrať väzňom vzorky krvi, Gisella s ostatnými lekármi – vediac, že tých s nákazlivými chorobami zabijú – ich nahradili fľaštičkami s vlastnou krvou.

Najväčším zločinom bolo byť tehotná. Najprv ich použili ako pokusné králiky a potom skončili v plynovej komore dva životy.

Ak by tehotné ženy ukrývala a deti by sa nakoniec narodili, nepochybne by si to esesáci všimli a všetkých by zabili. Ak by tehotné ženy vydala Mengelemu na jeho zvrátené experimenty, po mučení by ženy aj tak zomreli. Hoci to bolo v rozpore s jej vierou a vtedajšími zákonmi, začala vykonávať potraty. Ženy, ktoré neboli tehotné, mali totiž šancu prežiť. Mnohé sa rozhodli tehotenstvo radšej ukončiť. „Nikto sa nikdy nedozvie, čo to pre mňa znamenalo zahubiť tie deti, ale keby som to neurobila, matka aj dieťa by boli zavraždení,“ priznala po rokoch.

Gisella vykonávala potraty pod rúškom noci. Nemala žiadne nástroje ani lieky, ktoré by celý už aj tak nešťastný proces uľahčili. Jediným liekom pre tieto ženy bol lekárkin hlas, ktorý ich ubezpečoval o tom, že raz budú slobodné a budú mať deti.


Zdieľať: