Za 40 rokov zarobil Chuck Feeney miliardy dolárov, ale odmietol nechať si ich pre seba. S rozdávaním peňazí začal v tajnosti v polovici 80. rokov. Nadácie netušili, kto im peniaze poslal a roky nevedel nikto prísť na to, kto je tajomným dobrým anjelom. Občas sa príjemcovia pýtali, či peniaze neprichádzajú od mafiánov. Túžba po anonymite bola kombináciou jeho pokory a túžby ostať slobodným. Feeney svoju štedrosť skrýval celých 15 rokov.

Za ten čas poskytol desiatky rozhovorov a ani v jednom nespomenul, že svojimi peniazmi pomáha celému svetu. „Ľudia sa ma často pýtajú, čo ma naozaj teší. Je to jednoduché. Som šťastný, keď pomáham ľuďom. A nešťastný, keď nepomáham,“ povedal.

Svoj majetok rozdal prakticky celý, okrem dvoch miliónov dolárov, ktoré si odložil pre seba a svoju manželku Helgu na dôchodok.

Feeney sa stal inšpiráciou pre Billa Gatesa a Warrena Buffeta. „Chuck Feeney je pre mňa životným vzorom a skvelým príkladom toho, ako sa dá pomáhať ostatným ešte počas života,“ povedal Bill Gates.

Dnes 91-ročný Feeney žije so svojou manželkou v dvojizbovom byte v San Franciscu. Ako celý život, aj teraz sa drží v úzadí.


Zdieľať: